zaterdag 17 januari 2015

luikse bonensoep

dit is een stevige wintersoep,die speciaal in de omstreken van luik wordt klaargemaakt. in feite is dit een tamelijk traditioneel gerecht,maar de luikenaren hebben het een beetje naar hun eigen smaak omgebouwd

Ingrediƫnten

  • 500 g witte bonen
  • 500 g aardappelen
  • 4 grote uien
  • 4 mooie preien
  • 1 struik selder
  • 50 g boter
  • 4 dikke plakken vet spek (een plak per person)
  • peper
  • zout

bonensoep

Bereiden

  1. vergeet niet de bonen in fris water te weken voordat u deze soep gaat maken
  2. maak de groente schoon en snijd ze klein. smelt de boter en fruit hierin de groente zonder de selder gaar ,voeg dan 2 ½ liter water,de aardappelen en de geweekte witte bonen toe.
  3. voeg zout en peper toe,breng het geheel aan de kook
  4. draai het vuur laag en laat alles ca.2 uur lang zachtjes doorkoken .kontroleer of de bonen gaar zijn door een boon met lichte druk tussen de vingers fijn te wrijven
  5. om deze " luikse soep " op de juiste manier teeten,serveert u de vaste bestanddelen ( de bonen en de groenten ) op een diep bord. hierop legt u een in boter gebakken plak vet spek,alnaar gewenst voegt u een hoeveelheid van de vloeistof aan het geheel toe.
  6. deze soep is machtig en vet,maar de luikenaren zullen u er van willen overtuigen dat deze soep de beste bescherming voor het lichaam geft tegen verkoudheden en winterse griepjes

luikse bonensoep Diposkan Oleh: trias nursanti

0 reacties:

Een reactie posten