dinsdag 24 juli 2018

POIRES CUITES RECEPTEN (GEBAKKEN PEREN UIT LUIK)

Een oud Luiks recept. Vroeger lieten de poirescuites-verkopers hun peertjes 's nachts bij bakkers in de warme fornuizen gaar worden. Ze verkochten ze dan op straat ; in de eenvoudige buurten maar ook in de meer chique wijken.

'Poires cuites' (,,cûtes peures'' in het Luiks dialect) is een typisch streekgerecht, dat nooit de stadsgrenzen van de Maasstad heeft overschreden.

Het zou een vergetelheid zijn, moest dit recept niet in dit boek over onze nationale keuken voorkomen.

  • 1 kg stoofperen
  • 100 g lichte bruine basterdsuiker (cassonade)
  • wat kaneel
Was de peren goed, schil ze niet en haal de steeltjes er ook niet af.
Schik ze op een aardewerken schaal. Los de cassonade op in een bodempje water. Voeg de kaneel toe. Schenk het verkregen stroopje over de peren.
POIRES CUITES

Laat de peren in een matig warme oven gaar worden, dat wil zeggen tot ze mooi zacht zijn. Deze peren kunnen warm of koud worden gegeten. Het is een nagerecht, maar voor de kinderen ook een lekkere snoeperij.

POIRES CUITES RECEPTEN (GEBAKKEN PEREN UIT LUIK) Diposkan Oleh: trias nursanti

0 reacties:

Een reactie posten