tag:blogger.com,1999:blog-70538334637265999242024-03-27T21:23:20.076-07:00Belgisch Kookkunst receptenTrias Nur Santihttp://www.blogger.com/profile/00839183268163450972noreply@blogger.comBlogger15125tag:blogger.com,1999:blog-7053833463726599924.post-10952273262263473122018-07-24T05:30:00.001-07:002018-07-24T05:30:17.489-07:00Patrijs Op Ardeense Wijze ReceptenEigenlijk zou het korrekter zijn dit gerecht 'patrijs in zoute ardeense boter' te noemen.de bereiding is erg eenvoudig en zoals het zo vaak gat met een voud, is dat ook in de keuken vaak synoniem aan een heerlijke smaak. dit recept kan dan ook van harte worden aanbevolen.
Belangrijk is ervoor te waken dat de boter niet bruid wordt. dat is het hele geheim van dit oude recept.
2 patrijzen (1/2 Trias Nur Santihttp://www.blogger.com/profile/00839183268163450972noreply@blogger.com148tag:blogger.com,1999:blog-7053833463726599924.post-30618417010119896312018-07-24T00:20:00.002-07:002018-07-24T00:22:32.842-07:00POIRES CUITES RECEPTEN (GEBAKKEN PEREN UIT LUIK)Een oud Luiks recept. Vroeger lieten de poirescuites-verkopers hun peertjes 's nachts bij bakkers in de warme fornuizen gaar worden. Ze verkochten ze dan op straat ; in de eenvoudige buurten maar ook in de meer chique wijken.
'Poires cuites' (,,cûtes peures'' in het Luiks dialect) is een typisch streekgerecht, dat nooit de stadsgrenzen van de Maasstad heeft overschreden.
Het zou een Trias Nur Santihttp://www.blogger.com/profile/00839183268163450972noreply@blogger.com15tag:blogger.com,1999:blog-7053833463726599924.post-89081999873723191052015-04-14T03:54:00.001-07:002015-04-14T03:54:54.399-07:00Paling pastei receptdit recept is afkomstig uit Oostende, meer be-paald van de kleine
cafeetjes aan de haven van de 'koningin der badsteden'. de 'zeehondjes'
(zeepalingen) doen u met plezier terugdenken aan een kustvakantie,
vooral omdat ze opgediend worden met schuimend bier met een warme
glimlach in het welklinkende plaatselijke dialect. maar het spreekt
vanzelf, dat 'oostendse palingpastei' net zo goed bij uTrias Nur Santihttp://www.blogger.com/profile/00839183268163450972noreply@blogger.com93tag:blogger.com,1999:blog-7053833463726599924.post-84121866862466358442015-03-15T21:00:00.002-07:002015-03-15T21:03:56.011-07:00recept leuvense biersoephet brew uit leuven met zijn natuurlijke gisting is zacht en licht.
het laat zich drinken... ('als water'.liefhebbers grijpen ersteeds op terug)
maar je wordt er snel dronken van ! dit blonde, bleke bier geeft aan vele
gerechten een delicaat aroma.
mosselen klaarmaken
150 g boter
2 eetlepels bloem1/2 l leuvens bier
2 eierdooiers
1 dl room
peper
zout
eventueel in boter gebakken Trias Nur Santihttp://www.blogger.com/profile/00839183268163450972noreply@blogger.com16tag:blogger.com,1999:blog-7053833463726599924.post-49354880428124471452015-03-15T20:48:00.002-07:002015-03-15T21:04:55.712-07:00biersoep met mosselen receptende belgen, niemand zal dat ontkennen, zijn flinke bierdrinkers.de lichte en donkere soorten maken deel uit van vele nationale recepten. deze soep kan men gedurende het hele jaar maken, maar ik zou u willen adviseren haar op het menu te zetten in de maanden met een 'r', dan zijn de mosselen namelijk bijzonder smakelijk...
2 kg mosselen
2 middelgrote
1 stengel bleekselderij
100 g boter
3/4 l Trias Nur Santihttp://www.blogger.com/profile/00839183268163450972noreply@blogger.com19tag:blogger.com,1999:blog-7053833463726599924.post-53676812013602762302015-03-15T07:57:00.001-07:002015-03-15T07:57:51.086-07:00soep met tong uit vervierstongsoep werd vroeger in alle 'goede heizen' te Verviers geserveerd.volgens de overlevering gaat get hier om een traditioneel recept dat tenminste wekelijks op het menu behoorde voor te komen .
soep ingredienten
1 hele rundertong (met keelstuk)
3 preien
1 wortel
1 met 3 kruidnagels bestoken ui
wat selder
1 klein blikje tomatenpuree
peper
zout
soep koken
doe alle schoongemaakte, gewassen enTrias Nur Santihttp://www.blogger.com/profile/00839183268163450972noreply@blogger.com4tag:blogger.com,1999:blog-7053833463726599924.post-4486777666109868342015-02-20T19:51:00.000-08:002015-02-20T19:51:19.297-08:00ardeense soep met hammetje
zegt men 'ardennen', dan denkt men onmiddellijk aan de duizend en een manieren waarop men varkensvlees bereidt. de Ardeense boeren maken een uitstekende soep met een hammetje en ik heb geprobeerd een origineel recept te pakken te krijgen, maar zoals dat gaat, zijn de variaties talrijk... vergeet dan ook nooit dat de kookkunst een subtiele kunst is (in België net zo als elders) en dat er Trias Nur Santihttp://www.blogger.com/profile/00839183268163450972noreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-7053833463726599924.post-30642152063690001252015-02-20T03:43:00.000-08:002015-02-20T03:43:09.178-08:00vlaamse vissoep receptin alle kuststreken, of het nu in België is of in het buitenland, vindt men recepten ven vissoepen, wat ook heel normaal is. onze klassieke waterzooi met vis (136) is overbekend, al bestaat er ook andere vissoep. die mag dan minder bekend zijn, maar ze is net zo typisch voor ons vlakke land.Ingrediënten kook
300 g kabeljauw (liefst van het staartstuk)
300 g rog
2 wijtingen (of 2 haringen)
Trias Nur Santihttp://www.blogger.com/profile/00839183268163450972noreply@blogger.com7tag:blogger.com,1999:blog-7053833463726599924.post-16234168447180018422015-01-17T22:15:00.001-08:002015-01-17T22:15:30.167-08:00luikse bonensoepdit is een stevige wintersoep,die speciaal in de omstreken van luik wordt klaargemaakt. in feite is dit een tamelijk traditioneel gerecht,maar de luikenaren hebben het een beetje naar hun eigen smaak omgebouwd
Ingrediënten
500 g witte bonen
500 g aardappelen
4 grote uien
4 mooie preien
1 struik selder
50 g boter
4 dikke plakken vet spek (een plak per person)
peper
zout
Bereiden
vergeet Trias Nur Santihttp://www.blogger.com/profile/00839183268163450972noreply@blogger.com11tag:blogger.com,1999:blog-7053833463726599924.post-81932355161632276272015-01-14T20:54:00.000-08:002015-01-14T20:54:02.468-08:00pompoensoep met prei
Ingrediënten
75 g pompoen
1 ui
4 preien ( allen het wit )
50 g boter
zout
1 ½ liter magere bouillon
1 glas melk
Bereiden
verwijder de schil en de pitjes van de pompoen , en snijd het vlees in blokjes . was de preien heel grondig , laat ze uitlekken , en snijd ze in rondjes .schil en haak de ui fijn.
smelt in een kookpan de helft van de boter en laat de ui en de prei daarin Trias Nur Santihttp://www.blogger.com/profile/00839183268163450972noreply@blogger.com34tag:blogger.com,1999:blog-7053833463726599924.post-13499430730254419532015-01-13T20:43:00.001-08:002015-01-13T20:43:27.200-08:00Preisoep receptpreisoep wordt het hele jaar door gemaakt , maar in belgie is het ook de gewoonte om ze vooral de eerste weken van de lente op het menu te zetten , waarbij dan de zogenaamde " winterprei" wordt ver werktprei wordt in volle grond geplant op het einde van de zomer en doorstaat bijna elk weertype , zelfs vorst en sneeuw . ( deze groente krijgt daardoor een hele aparte smaak , die een beetje doet Trias Nur Santihttp://www.blogger.com/profile/00839183268163450972noreply@blogger.com520tag:blogger.com,1999:blog-7053833463726599924.post-26342103984388903282015-01-12T22:59:00.002-08:002015-01-12T22:59:38.272-08:00groentesoep receptengroentesoep wordt in heel europa gegeten en in elk kookboek staan er wel recepten voor dit gerecht , maar zonder chauvinistisch te worden , vind ik , dat de belgische groentesoep heel apart smaakt . misschien komt dat door de handigheid van de belgische huisvrouwen , die regelmatig groentesoep op het menu zetten .nog even een feit uit de gastronomische geschiedenis : vroger verkocht de groentemanTrias Nur Santihttp://www.blogger.com/profile/00839183268163450972noreply@blogger.com12tag:blogger.com,1999:blog-7053833463726599924.post-69410700245086646012015-01-11T19:25:00.002-08:002015-01-11T19:25:42.418-08:00posteleinsoep receptendeze soep is een specialiteit uit de buurt van namen en charleroi . alhoewel postelein in het hele land bekend is , wordt het vooral deze streken gewaardeerd
Ingrediënten kook
50 g boter
1 preitje
1 struikje selder ( bleekselder of groene )
1 mergpijp
250 g aardappelen
tijm en laurierblad
200 g postelein
100 g verse doperwten
50 g kervel
peper
zout
Bereiden kook
laat de boter in een pan Trias Nur Santihttp://www.blogger.com/profile/00839183268163450972noreply@blogger.com5tag:blogger.com,1999:blog-7053833463726599924.post-27339037277206393892015-01-10T05:25:00.000-08:002015-01-10T05:25:13.603-08:00spruitjes soep receptenin het zuiden van belgie noemt men deze soep wel eens gemoedelijk soupe aux petits choux soep met kleine kooltjes. spruitjes vindt men in het hele land en natuurlijk ook in het buitenland , wat niet,dat deze soep typisch belgish is, zelfs zo uitgesproken,dat ze in sommige kookboeken aangeduid wordts als "belgische soep"
Ingrediënten kook
500g spruitjes
1 ui
4 middelgrote aardappelen
50 g boter
Trias Nur Santihttp://www.blogger.com/profile/00839183268163450972noreply@blogger.com4tag:blogger.com,1999:blog-7053833463726599924.post-77550966170118581862015-01-10T04:55:00.003-08:002015-01-10T04:57:37.737-08:00brabantse soep receptenspruitjes worden meestal als begeleider bij gebraden vlees en varkenskoteletjes gegeven . in brabant maakt men een uitstekende spruitjes soep klaar
500g spruitjes
2 wortelen
50 g zuring
2l blond bier
50 g rijst
50 g boter
750 g aardappelen
peper
zout
eventueel ¼ liter melk
Hoe maak je soep
fruit in 50 g boter de schoongemaakte en in plakjes gesneden wortel en de grof gehakte zuring
Trias Nur Santihttp://www.blogger.com/profile/00839183268163450972noreply@blogger.com3