Paling pastei recept

by trias nursanti , at 03:54 , has 0 reacties
dit recept is afkomstig uit Oostende, meer be-paald van de kleine cafeetjes aan de haven van de 'koningin der badsteden'. de 'zeehondjes' (zeepalingen) doen u met plezier terugdenken aan een kustvakantie, vooral omdat ze opgediend worden met schuimend bier met een warme glimlach in het welklinkende plaatselijke dialect. maar het spreekt vanzelf, dat 'oostendse palingpastei' net zo goed bij u thuis op het menu past.
ik heb het volgende recept een ietsje vereen voudigd weergegeven, zonder evenwel aan de essentiële dingen te raken. de fanaten van de authentieke keuken zullen me dat best willen vergeven.

  • 1 1/2 kg zeepaling, afgestroopt en in filets gesneden
  •  (de vishandelaar doet dat in een oogwenk)
  • 2 grote verse plakken spek (een om de bodem en de volledige zijkanten van de kookpot te bekleden een om de pastei straks te bedekken)
  • 8 plakken vers spek
  • 2 dl hele goede genever
  • 5 laurierblaadjes
  • 1 koffielepel salieblaadjes
  • 1 sjalot
  • 1 takje tij
  • 1 eetlepel aardappelbloem
  • 2 eieren
  •  peper
  •  zout
Paling pastei recept
kooken
  1. marineer gedurende 2 uur 1 kg palingfilets in de genever, samen met 3 laurierblaadjes, de salie, de gesnipperde sjalot, tijm en peper en bewaar de overblijvende filets op een koele plaats. leg 1 grote plak spek op de bodem van een terrine, zo, dat ook de randen bedekt worden. leg hierop een eerste laag van palingfilets (±250 g) en daar bovenop vier plakken spek.
  2. haal dan de paling uit de marinade en maal hem (met de vleesmolen of de mixer). zeef de marinade en vermeng met de gemalen vis. voeg da aardappelbloem toe, het zout en doe er beetje bij beetje de genever-vis mengeling bij. het moet een homogene massa worden.
  3. lepel de helft van de vulling op de palingfilets, hierop komen 4 plakken spek, de rest van de vulling en 2 blaadjes laurier. afwerken met de resterende palingfilets en de tweede grote plak spek. sla de randen van deze toe grote plak ken om elkaar, zodat de pastei goed afgesloten is. plaat het deksel op de pan en laat 10 tot 13 uur rusten op een koele plaats. de bereiding in de oven levert geen moeilijkheden op. giet warm water in de braadslede van oven en laat de pastei gedurende een uur in een matige oven gaar worden. als u een breinaald in het midden van de pastei prikt, moet die er helemaal droog weer uitkomen.
  4. haal de pot uit de oven, verwijder het deksel en leg een plankje, verzwaard met een gewicht van een kilo, op de pastei. koel wegzetten en laten afkoelen gedurende 10 tot 12 uur.
trias nursanti
About
Paling pastei recept - written by trias nursanti , published at 03:54, categorized as Koude Buffetten , recept , zalm . And has 0 reacties
Next Ouder bericht
0 reacties Add a comment
Bck
Cancel Reply
Theme designed by Damzaky - Published by Proyek-Template
Powered by Blogger